Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Blèèèèteli

Wij reizen om te leren was vroeger het motto. Soms doen we het zo maar, tegen wil en dank. Maar het blijft altijd leuk en, zoals deze keer, hilarisch.

Blèteli

Ik zat vorige week in Unterwasser, Zwitserland. Hoog op de flank van een heerlijke Alp vroeg ik in een restaurantje een spuitwatertje. En voor ik het besefte, had ik weer toegegeven aan een onweerstaanbare neiging diep in mij: de vraag naar het woord dat plaatselijk wordt gebruikt voor wat ik (soms met taalhaken en -ogen) vraag. 'Welches Wort gebrauchen Sie fûr Wasser mit ... ?"

"Wasser mit blèèèèteli", antwoordde de dienster verrassend. Pas op: niet het sobere bleteli of bletteli, neen voluit blèèèèteli, zoals een Antwerpenaar bleiten (=wenen) zou zeggen.

Bloep

Twee dagen later zitten we in Reichenau (Unesco-werelderfgoed), op de Duits-Zwitserse grens. En ja dus, ik kon het weer niet laten ... De mevrouw, jong-snel-slank-en-mooi (maar dat doet nu niet terzake), lacht en zegt: "Wasser mit bloep!" Ook een mooie!

Meld u!

Hebt u variaties op dit thema? Reisweetjes over water met of zonder prik? Spaar dan met ons voor een waterverzameling. Over de hele wereld spelen mensen met het begrip, denk ik. Denk maar aan onze bubbels, spuit en 'spa rood'. Meld uw ervaringen. Wij leggen met alle vormen van graagte een heuse inventaris aan.

Reacties

Ann
Ann schreef

Die 'spa rood' ken ik: in Den Haag bestelde ik bruiswater, en de dienster keek me even verbaasd aan. Dan klaarde haar gezicht op: "Oh, je bedoelt spa rood" ...

Kim
Kim schreef

Andersom kan ook: Nederlanders die in Antwerpen een 'spa rood' vragen, oogsten ook vaak een opgetrokken wenkbrauw.

Ooit maakte ik het mee op een terras. Een Nederlandse vraagt een 'spa rood'. De dienster fronst, zwijgt en keert terug met een glas spa ... mét grenadine. Mooi rood!

Bart
Bart schreef

In (Zuid-)West-Vlaanderen heet spuitwater gewoon 'spa'. Water zonder bruis is 'vittel'.

elke
elke schreef

Hoeveel luier is de pamper. Die houdt het op maar een alternatief uit de merkenwereld.

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.