Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Beste lezer

Beste lezer

Néén, dat bent u niet. Want ik ken het effect bij u niet, maar ik sla paars met gele stipjes uit, als iemand me met 'beste' aanspreekt. Ik ben zijn 'beste' niet, net zoals u mijn 'beste' lezer niet bent. Het spijt me zeer als uw wereld nu instort.

Vanmorgen was het weer raak: eenmaal in de (papieren) postbus en tweemaal in de elektronische. Drie keer was ik iemands 'beste': dat was zelfs te veel voor mij.

Beste klant

Nu houd ik een 'Beste klant' nog net achter de kiezen, maar een 'Beste Wim' van een wildvreemde leidt tot projectielbraken. Zeker in B2B-communicatie. Om nog maar te zwijgen van de horrorcombinatie 'Beste mijnheer Van Rompuy'. Beste/mijnheer- grmmbl.

Ik verklaar dus hierbij de oorlog aan 'Beste'. Als iemand mij dan toch geweldig vindt, dat hij dat dan ook van de daken schreeuwt. 'Geweldige Wim': Wow, dán zou ik pas verder lezen! Toffe, fijne, coole, alleraardigste, snoezige, aaibare, sexy Wim, ... Schrijf het en ik lees verder. Beloofd. Maar 'Beste'-brieven en -mails acht ik geen blik meer waard.

Hiese doarse

En waarom gaan we met z'n allen niet nog een stapje verder? 'Joe, de Wim!', 'Yo!' of 'Hiese doarse, de Wim se'. Heren marketeers, de populaire varianten liggen voor het rapen. En dan hebt u meteen hét excuus om in de je-vorm te schrijven, waar ik als uw klant óók het apezuur van krijg. Zou u mij 'jijen' als u mij op straat tegenkwam? Nou dan.

Geachte heer

Begrijp me niet verkeerd. Dit is géén pleidooi voor het al even gruwelijke 'Geachte'. Koel, afstandelijk, maar volgens het boekje. Helaas niet mijn boekje - sorry. Waarom? Omdat ik op straat ook nog nooit ben aangesproken met 'Geachte mijnheer, ik verstout mij om u de weg te vragen.'

L.S.

Ook hier geldt: als u fout gaat, doe het dan met zwier. In een bestoft taalhoekje wacht de aanspreektitel 'L.S.' op u, dat gelukkig alleen in Nederland nog pleegt op te duiken. Ik moest zelf even opzoeken wat het betekent: 'Lectori salutem' of 'Den lezer heil'. Zonder gekheid: zo staat het in het Van Dale Praktijkwoordenboek.
Dat voegt er wel in een kaderstukje aan toe dat 'deze aanspreekvorm erg ouderwets is' en dat 'bovendien veel lezers niet weten wat het betekent'. Neen, écht waar? Net nu ik wilde gaan voor 'Ave Wim Van Rompuy'!

Dag, hallo

Jaja, kritiek geven is gemakkelijker dan alternatieven geven - weet ik. Mijn advies? Schrijf gewoon 'Dag' (in B2B) of 'Hallo' (bijvoorbeeld in communitymails). Zoals in: 'Dag mijnheer Van Rompuy' of 'Hallo Wim'. Dan luister ik, omdat ik een brief of mail krijg van een mens van vlees en bloed. Iemand die mij durft aan te spreken in de ware betekenis van het woord.

Reacties

Elke
Elke schreef

Laat ik u dan aanspreken als Waarde Wim

Want wij willen wel allitereren bij de aanhef.

Zo zitten we niet veraf van de Oude Grieken en hun Helmboswuivende Hector.

Een idee om ook op andere schrijfberen uit te proberen?

Aardige Ann

Edele Elke

Interessante Ilse

Toffe Tom

Minzame Marcel

...

Mmm, zo bekeken is 'beste' het slechtste nog niet.

Ann
Ann schreef

Ach, aardige Ann staat mij wel aan ...

Kiki
Kiki schreef

Kakelende Kiki?

Bert van Driel
Bert van Driel schreef

Dag Wim

Sinds ik e-mail gebruik Wim is dit meestal mijn aanhef. Voorts gebruik ik in zakelijke mail vaak Geachte Wim van Rompuy. Vooral al het gaat om zakelijke voorstellen. Meer en meer laat ik de aanhef weg en gebruik ik een openingszin. Ik geef je een fictief voorbeeld:

Ja, vandaag verjaart u!

Het is vandaag op de kop af vijf jaar geleden Bert, dat u eerste bestelling bij ons plaatste. Surf snel naar Colruyt Klasse wijnen. Zoek het nummer 12589 "Câteau Cadeau". Plaats één fles in uw winkelwagen en geef aan in welke winkel u deze fles wilt ophalen. Vergeet uw voordeelcode 1234 niet.

Geniet er van!

Met het plezier van de volgende vijf jaar!

Jean-Pierre

jeanpiere.roelants@colruyt.be

Anders dan in vroegere vormen en normen in schriftelijke communicatie ligt vandaag de weg open voor heel frisse, creatieve en warme slotzinnen. Laat die ergerlijke, nietszeggende openingen maar weg.

Mens erger je niet! Flirt met taal, tijd en efficientie.

Dag beste
Dag beste schreef

[...] Recent deelde ik met u mijn ‘Beste’-allergie. [...]

Wouter
Wouter schreef

Stel dat je naar een reeks personen mailt, kan "Dag" zonder meer dan als aanspreking? Of is dat wel erg kort?

Bert van Driel
Bert van Driel schreef

Voor groepen lezers heb ik het oude L.S. (Lezer Gegroet) weer uit de kast gehaald. Vertaald naar deze tijd "Beste lezer".

Wouter
Wouter schreef

Of is "Dag allen" een optie?

Bert van Driel
Bert van Driel schreef

Het zou dan moeten zijn "Dag iedereen" of "Dag allemaal" ik kies liever voor de laatste. maar .............. "Dag Allemaal" is ook een bekend weekblad. De keuze is moeilijk, ik blijf maar bij: "Beste lezer".

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.