Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
En aan het begin van een zin

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Begin je zin eens met EN

"En is een voegwoord en mag je niet als eerste woord van een zin gebruiken." Daarmee gooien sommige klanten het gemeenzame En in het verdomhoekje. Terwijl het al jaren terecht smacht naar erkenning als zinnenleider.

Haal En uit de verdrukking

Dat En niet aan het begin van een zin kan, is een oud en hardnekkig vooroordeel. Zijn het de zusters en paters uit onze educatieve verledens? Celibatairen die de relatiehongerige en geen hoofdrol en hoofdletter gunden? Ramden ze daarom zijn ondergeschikte rol in ons collectieve geheugen? Ik weet het niet. 

Zet En vooraan

Nochtans: het mag! Taaladvies bevestigt het. En een collega taalblogger die op hetzelfde vooroordeel botste, verzamelde zelfs sluitend literair bewijsmateriaal errond.

En geeft ademruimte

Maar waarom zouden we een ingesleten - zij het foutief - idee aanvechten? En zo riskeren sommige klanten tegen de haren in te strijken? Omdat En onze teksten doet ademen. Het laat je toe lange, saaie zinnen in stukken te snijden. En toch nog innig met elkaar te verbinden. En dat is goed. Want kortere zinnen verhogen de leesbaarheid van een tekst. En welke schrijver wil nu niet worden gelezen?

Reacties

Marjan
Marjan schreef

Wat ontzettend goed nieuws. Mij is inderdaad geleerd dat 'en' absoluut niet vooraan mag staan. Het mag dus wel. En daar ga ik goed gebruik van maken!

Tom
Tom schreef

En nu nog onze klanten daarvan overtuigen! Grrr ...

Sander
Sander schreef

Leuk stukje. Ik ben ook groot voorstander van 'en' aan het begin. Vooral de laatste alinea is leuk en illustrerend.

Ik ben zelfs voorstander voor komma voor 'en'.

zo kun je een opsomming in een opsomming maken. Vb: Ik speel graag mens erger je niet, schaken, en boter, kaas en eieren. En je kunt een bijzin met 'en' erin ook eenvoudiger koppelen. Vb: De helft van de erfenis is van Piet en Maria, en Stefan mag dan de andere helft in zijn bedrijf stoppen.

Schrijfdokter 221: 'en' aan het begin van een zin? Maar ja!
Schrijfdokter 221: 'en' aan het begin van een zin? Maar ja! schreef

[…] “Mag niet, ‘En’ aan het begin van een zin!” roept nu vast iemand ergens uit. Toch wel. Meer nog: het wordt net aangeraden om uw lezer bij de les te houden. […]

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.