Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Afstand van verhaal

Mijn verbeelding sloeg weer maar eens op hol. Ik herschreef een tekst over een kantoorgebouw. Halverwege stootte ik op: Verzekering alle risico's (ook afstand van verhaal). Afstand van verhaal? Dat klonk poëtisch. En ik was gelanceerd.

Schrijfsprookje

Ik zag meteen een lekker ouderwetse schrijver zitten, op een zolderkamertje. Zo eentje die met een ganzenveer ellenlange manuscripten neerpent op al op voorhand vergeeld papier. Buiten is het donker en sneeuwt het, zijn kacheltje ronkt als gek. Zijn verhaal schrijft hij - uiteraard - bij kaarslicht. Het is een ontroerend verhaal, over hoop, liefde en dappere dingen. Hij zet het laatste punt op papier, en slaat zijn sjaal om. Dan trekt hij de winternacht in. Door het donkere bos, naar een huisje. De arme en - dat zie je aan de Disney-twinkel in hun ogen - ingoede bewoners doen open. "Hier," zegt de schrijver, "ik doe afstand van mijn verhaal. Geniet ervan." Hij duwt het bundeltje papier in hun handen. Dan verdwijnt hij opnieuw in de nacht, op naar het volgende verhaal. Het gezin stamelt  nog bedankt. Later die avond leest de brave pater familias het voor aan zijn vrouw en negen kinderen. En ze zijn gelukkig.

Geen verhaal

Maar nee hoor. Vergeet het. Afstand van verhaal is gewoon een oersaaie verzekeringsterm. Huurders en verhuurders kunnen bijvoorbeeld afstand van verhaal doen tegenover elkaar. Berokkent de ene de andere schade? Dan keert de andere zich toch niet tegen de ene. Nou moe. Weer een teleurstelling rijker.

Reacties

Ntone
Ntone schreef

"Het is een ontroerend verhaal, over hoop, liefde en dappere dingen."

Woordencombinatie om van te smelten!

Wim
Wim schreef

Afstand van verhaal?

Jules Vernes '20.000 mijlen onder de zee'.

Stefan Deckers
Stefan Deckers schreef

Het werkwoord 'doen' in combinatie met 'afstand van verhaal' klinkt mij niet goed. Is het niet eerder 'aanvaarden', 'accepteren', 'verzaken'

Ann
Ann schreef

Volgens onze eindredacteur én onze copywriter met een diploma rechten klopt het wel ... Wat zit er volgens jou niet snor aan de uitdrukking?

Stefan Deckers
Stefan Deckers schreef

Dank voor de reactie. Ik ben ook jurist van opleiding en reeds 30 jaar werkzaam in de verzekeringssector. En ik heb al heel wat teksten en clausules ontworpen. Maar het is vooral mijn buikgevoel dat mij ingeeft dat het werkwoord 'doen' niet op zijn plaats staat bij 'afstand van verhaal'. 'Doen' wijst op een activiteit, en 'een afstand van verhaal toekennen' of 'erkennen' vergt geen activiteit als dusdanig en klinkt mij daardoor beter dan 'doen'. Ik stel echter de vraag juist omdat ik niet zeker ben van hetgeen ik hier schrijf.

Ann
Ann schreef

Wel, ik heb mijn licht nog eens opgestoken bij onze eindredacteur. Hij liet me weten dat in Van Dale als verklaring staat bij afstand doen van iets: ‘het afstaan, prijsgeven’. Daarmee is niet noodzakelijk een activiteit mee gemoeid, maar je kunt dit gewoon passief laten gebeuren.

Dus ik blijf denken dat het niet fout is wat ik schreef. Maar verdere reacties zijn natuurlijk altijd welkom!

Magere mensen op uw dak
Magere mensen op uw dak schreef

[...] ging mijn verbeelding er weer met me vandoor. Want ‘panlat’ gebruikte ik tot voor kort alleen maar voor heel magere mensen. [...]

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.