Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Aantweirpe, gaaë zè cha veur maaë ...

Ik ben een Antwerpse in hart en nieren. En dus vol lof over mijn stad. Want jawel, Antwerpenaren hébben een dikke nek en kunnen niets slechts over 't stad zeggen.

Antwerpse invloed

Toen we hier gisteren een gesprek over 'de standaardtaal' aanknoopten, moest ik me dus als rasechte Antwerpse moeien. Want het AN? Dat had zijn basis in Antwerpen. Ik staafde mijn stelling met geschiedkundige feiten: de Spanjaarden die de Antwerpenaren in 1585 tot wanhoop dreven. De Antwerpse vlucht naar de Noordelijke Nederlanden. Het gemis aan een standaardtaal dat in de 16de eeuw de kop opstak. En de notabele, slimme Antwerpenaren die samen met onze noorderburen zorgden voor een uniform taalgebruik.

Antwerpse mythe

Een verhaal om van te smullen ... als je van Antwerpen bent. Mijn niet-Antwerpse collega's trokken hun wenkbrauwen erbij op. En dus zou ik die Mechelaars eens op hun plaats zetten met een blog over dit belangrijke feit. Alleen was dat buiten google gerekend, want de zoekrobot had niets te melden over de interessante daden van de Antwerpenaren. Wél vond ik verwijzingen naar het boek Taal als mensenwerk. Een Nederlands naslagwerk waarin de Antwerpse invloed op het AN als mythe wordt afgedaan. De ontwikkeling van de standaardtaal was blijkbaar een Hollandse aangelegenheid.

Antwerpse koppigheid

Over heilige huisjes intrappen gesproken. Mijn Antwerpse hart bloedt. Al moet ik het boek misschien toch maar eens lezen ... om dan achteraf volledig het tegendeel te bewijzen. Want geef nu toe: wij Antwerpenaren moeten er toch iets mee te maken hebben?

Reacties

bart
bart schreef

Het verhaal is blijkbaar niet volledig bij het haar gegrepen (al geef ik het als westvlaming niet graag toe):

http://s2.ned.univie.ac.at/Publicaties/taalgeschiedenis/nl/standardsprache.htm

Wim
Wim schreef

De Antwerpse intelligentsia vluchtte eeuwen geleden 't stad uit. Kan best zijn. Maar wie bleef er dan achter?! ;-)

Wim, de Mechelaar

Elke
Elke schreef

Bleef alleen Wim de Mechelaar over? Wat sneu voor die man, zo helemaal in zijn eentje een prachtige wereldstad bevolken.

Kim
Kim schreef

Leuk dat er ook uit het West-Vlaamse kamp een bevestigend woordje komt ... bedankt Bart!

Schrijven oep z’n Mechels
Schrijven oep z’n Mechels schreef

[...] en Esther hebben hun hart verloren aan Antwerpen. Ze bezingen te pas en te onpas de schoonheid van hun stad. Maar ik doe niet mee: míjn stad is [...]

Over Burkinezen en Botswanen
Over Burkinezen en Botswanen schreef

[...] Een lijst met aardrijkskundige namen. Ok, ik wéét dat een inwoner van Antwerpen een ‘Antwerpenaar‘ is. En dat de maneblussers ‘Mechelaars‘ zijn. Maar verlaten we de landsgrenzen? [...]

Algemeen Afrikaans
Algemeen Afrikaans schreef

[...] onderzoek moet het nog bevestigen, maar ik durf alvast beweren dat het Antwerps in Vlaanderen de taal met de meeste klanken is. Wat dus betekent dat de Vlaamse Adam en Eva hun [...]

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.