Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

1 pa + 1 pa = 1 pluspapa

Nieuw samengestelde gezinnen: het is niet evident.  Er wordt van alles aan elkaar gelast dat eerder niet bij elkaar hoorde: ouders, kinderen, honden en huizen. En dat wil in sommige gezinnen voor wrijvingen zorgen.
Ik mag mijn handjes kussen. Want bij ons verloopt alles harmonieus. Mijn lieve nieuwe man heeft zelf geen kinderen en is dol op de mijne. En op mij. Dus dat scheelt.

Wie is de vader?

Nu is die liefde volledig wederzijds. En ook mijn kinderen zijn gek op mijn vriend. Alles peis en vree, zou u denken. Maar neen. Er stelt zich een Probleem. Mijn oudste, een pientere piekerdromelaar, kaart het aan: "Mama, hoe moet ik Filip nu noemen? Want de kinderen  in de school denken dat hij mijn papa is, en dat is niet zo. En eigenlijk wel. Want Filip is mijn beste vriend en toch ook een beetje mijn papa, hé?"

Boze stiefvaders en overspelige schoonpapa's

Ik probeer het met stiefvader, maar krijg meteen visioenen van donkere kerkers en bloederige striemen op tere kinderruggetjes. En ook Simon is het er niet mee eens. Want om een stiefpapa te hebben, moet je echte papa dood zijn. En dat is hij niet, hij woont gewoon in Spanje. "Kan ik Filip dan niet schoonpapa noemen?" vraagt mijn zoon.  Nu is een nieuw samengesteld gezin een complex gebeuren, maar de familierelaties worden wel heel ingewikkeld met een schoonpapa aan mijn zij. En zou de schoonmama daarmee akkoord gaan?

BBQ-berenstorm

We geraken er niet uit, en laten het even rusten. Op de barbecue van Schrijf.be snijden Filip en ik het onderwerp weer aan. Want waar beter kun je een rake naam bedenken dan met topcopywriters in de buurt? We brainstormen even: vake's, daddies en papsen laten we meteen links liggen. Tot Michiel op de proppen komt met dé oplossing: pluspapa. Alle Schrijfberen nemen het woord in de mond en horen dat het goed is.

Pluspapa wint

Ik lanceer het thuis. Simon leek niet enthousiast. Tot gisteren. Filip haalt hem van school op en hoort een vriendje roepen: "Hé, Simon, je papa is daar." Waarop Simon knetterhard antwoordt: "Dat is mijn papa niet. Dat is mijn pluspapa!"

Woorden die werken

Michiel, neem hierop een octrooi, want het woord werkt. Kinderen begrijpen het zonder extra uitleg. Niet dat ik anders verwachtte. Dat is nu eenmaal wat Schrijfberen doen: woorden, zinnen en teksten schrijven die werken. Dus als ook u om een nieuwe term verlegen zit: geef Ilse even een belletje.

Reacties

Mieke
Mieke schreef

In het nieuw samengestelde gezin van mijn ex-partner heet ik voor het halfzusje en -broertje van mijn dochter en zoon mamamieke. En de mannen die hier in huis de revue passeerden (toevallig vooral Marc'en) kregen een cijfer na hun naam: Marc1, Marc2, Marc ... Net zoals de respectievelijke grootouders.

Serge Cornelus
Serge Cornelus schreef

Bizar hoe woorden al in ons hoofd zitten, vaak zonder dat we het beseffen. Dat zal vast ook het geval geweest zijn met Michiel... Het woord plusouders werd namelijk al een tijdje geleden gelanceerd. Kijk maar op http://www.plusouder.be.

Elke Hubens
Elke Hubens schreef

Fijn dat het een ingeburgerde term wordt. Want hij werkt en is superpositief. In mijn enthousiasme vergat ik naslagwerk te doen. Wat we met woorden, termen en namen die we voor onze klanten bedenken wél doen. Bedankt, Serge, voor deze informatie.

Petra De Schrijver
Petra De Schrijver schreef

ik heb 2 kids waarvan mijn echtgenoot niet de vader is, en ze zochten in het begin ook een naam voor hem, niet papa want die hebben ze al, en ook niet zijn naam want dat blijft zo afstandelijk. Toen kwam het woord plusouder ter sprake, en ze hebben er toen heel spontaan plusje van gemaakt. Zij noemen hem nu plusje en hij is zo fier als een gieter dat hij zo een speciale naam krijgt van mijn 2 bengels

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.