Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Blogposts door Marlies

Marlies
Naam
Marlies D'Haene
Bouwjaar
1988
Functie
Copywriter
Provincie
Oost-Vlaanderen

Valentijnsdates. You love 'em or you hate 'em. Daar zit je dan. Met een onbekende tafelgenoot. Koortsachtig zwetend boven die verdomd hete pasta. Vervelende stilte na vervelende stilte. Gegeneerd gestamel. Je eigen kauwgeluid oorverdovend in je hoofd. Slik. Hoe transformeer je die rottige avond in een daverend succes? Simpel. Dek je in met enkele originele oneliners. 

Serieus? 

Denk jij bij originele oneliners aan miskleunen zoals: 

 • Ik dacht dat spetters alleen uit de kraan kwamen, tot ik jou zag. 
 • Ik heet <naam>, hoe heet ben jij? 
 • Als jij een hamburger was, noemde ik je Mac Beauty. 

Echt? Dat is het eerste wat in je opkomt?  Wel euhm, ... in dat geval: veel succes!  

 

ValentijnYou had me at ...

Nee, slimmer is dan om te stelen zoals een artiest. Zoek je inspiratie bij 's werelds grootste schrijvers, filmmakers, zangers, ... Zelden verlegen om een rake quote. Befaamd om hun romantische woorden. Je hebt de keuze tussen:  

* de directe aanpak van Erik De Jong - aka Spinvis: 

als je zo lief wil zijn
ik weet het heel erg zeker
leg mij het zwijgen op
't is echt voor iedereen beter
als je zo lief wil zijn
neem me dan mee naar huis
leg je duim op mijn lippen
kus me dan en bijt mijn tong af

* ontwijkende moves, zoals Kings of Convenience

Even if I could hear what you said, 

I doubt my reply would be interesting for you to hear.

Because I haven't read a single book all year,
and the only film I saw, I didn't like it at all.

I'd rather dance than talk with you.

(Vrij vertaald: zelfs als ik kon horen wat je zei, betwijfel ik of je mijn antwoord interessant zou vinden. Want ik las geen enkel boek dit jaar en de enige film die ik zag, vond ik helemaal niets. Ik zou liever met je dansen dan praten.)

* een vooruitblik op morgen zoals Dory Previn

would you care to stay till sunrise
it's completely your decision
it's just that going home is such a ride 

(Vrij vertaald: blijf je niet tot zonsopgang? De beslissing is aan jou. Het is maar dat het zo ver rijden is naar huis.) 

* ontwapenende eerlijkheid, zoals de jongens van Blink 182:

In the car I just can't wait.

To pick you up on our very first date

Is it cool if I hold your hand?
Is it wrong if I think it's lame to dance?
Do you like my stupid hair?
Would you guess that I didn't know what to wear?
I'm just scared of what you think.
You make me nervous so I really can't eat.

(Vrij vertaald: in de auto kan ik haast niet wachten. Om jou op te pikken voor ons eerste afspraakje. Is het oké dat ik je hand vasthoud? Is het verkeerd dat ik dansen stom vind? Vind je mijn dwaas haar leuk? Wist je dat ik niet kon beslissen wat ik moest aantrekken? Ik zit in met wat je denkt. Je maakt me zo nerveus dat ik zelfs niet kan eten.) 

Rooskleurige raad 

Je ziet: er is voor elk wat wils! Maar de beste tip die ik je kan geven? Blijf toch maar gewoon jezelf. Of zet je gevoelens op papier


Verliefde groeten 

De Marliefdesdokter. 

Dialect? Dat is voor mij het equivalent van de moederschoot. Wonderlijk warme uitdrukkingen. Vertrouwd en toch – soms nog – verrassend. Een heerlijke houvast. Woorden waarin je thuiskomt. 

Wat blijkt? Mijn collega's bij Schrijf.be hebben dat ook. Meer nog: ze hebben elk hun eigen keppen (West-Vlaams voor lievelingetjes, knuffelaars). 

Neusje van de zalm 

De uitdrukkingen in het dialect waarvoor ons hartje sneller gaat slaan? 

 • Kempenaar Fabian: Zee prais. (Betekenis: ze is in verwachting.) 
 • Beerzelse Leen: As gaa paast da de paas aan aa paast, paast dan ma rap iet anders. (Betekenis: als jij denkt dat de paus aan jou denkt, denk dan maar gauw iets anders. Of dus: niet alles draait om jou.)
 • Meulebeekse Stefanie: Teure mo deure. (Betekenis: kom maar gauw binnen!)
 • Mechelaar Michel: Zie da ge gien fleuris oepdoe. (Betekenis: zorg maar dat je geen verkoudheid oploopt!)
 • Puurse Lore (met dank aan haar oma uit Leest): 't Is (z)jak in de brak. (Betekenis: het is feest!)
 • Tessenderlonaar MaartenDas ok ma va ginderhenne. (Betekenis: dat lijkt nergens op.)
 • Puurse Shana: Seg, achter Kontich wonen ook nog mensen, hè! (Betekenis: sluit mij eens niet uit, keer je rug niet naar mij!)
 • Begijnendijkse Wim: Ge zijt nen echte kloefkapper. (Betekenis: jij bent een echte stommerik. Een kloefkapper was vroeger een klompenmaker trouwens). 
 • Antwerpse Chani: Teute Gerard! (Betekenis: dat zie je van hier!)
 • Machelse David: Da's naa slagverkie! (Betekenis: het is elke keer hetzelfde liedje.)

Zo, dit waren onze lievelingetjes. En we moeten zeggen: 

En u? Van welke woorden moet u een skeete lachn? ;-) 

 

 • Geschreven door Marlies
 • op
 • in de Categorie: Belezen.

Het einde van 2017 nadert. Weer 365 dagen om op terug te blikken. Met weemoed. Maar evengoed met trots! Want ook in 2017 persten wij bij Schrijf.be een massa leuke blogs, interviews, tips, ... uit onze pen. Zonde om die zomaar op zolder te laten verkommeren. Daarom zet iedere Schrijfbe'er zijn drie favorieten van 2017 voor u op een rijtje. Als toemaatje krijgt u er telkens zijn of haar lievelingslinkje bij. 

leestips

 

De favorieten van ... Marlies

1. Stef Bos: "Jammer dat we als buren zo weinig over het muurtje kijken"

Omdat Stef Bos wat mij betreft een organische, mooie visie op taal heeft. Ik vind mezelf erin terug. En omdat Stefanie dat fijn in zinnen goot: "Hier leven mensen achter gesloten luiken, het is het land van de suggesties. Je kunt zelf allerlei dingen bedenken die er zich mogelijk afspelen." 

2. 10 timemanagement-tips om vlotter te schrijven

Wanneer er weer een jaar is verstreken, besef ik het des te meer:  'De tijd gaat snel, gebruikt hem wel.' Daarom zijn Fabians tips om slim om te springen met timing een welgekomen kerstcadeau. Voor iedereen. 

3. 10 tekenen dat u dringend een copywriter nodig hebt 

Omdat u mij ook dit jaar weer nodig hebt. En vice versa :-)  

Lievelinkje

Blog: 'The 10 types of copywriter'

Dacht u dat iedere copywriter op dezelfde manier werkte? Think again. Onze soort komt in veel varianten. Dat bewijst deze blogpost van Andy Maslen van Copy Cabana. Ikzelf? Dat zal een mixje van getroebleerde novellist, procrastinator en humorist zijn.

Schrijft u zelf ook? In welk profiel herkent u zich in dat geval? 

 • Geschreven door Marlies
 • op
 • in de Categorie: Vlaamderlands.

Schrijf.be mag het nu wel volop verkondigen, Margriet Hermans en Robert Long wisten het al lang: "Vlamingen en Nederlanders, da's toch een heel verschil ... "

 

En u, om welke typische woorden of uitdrukkingen uit Noord of Zuid moet u steevast gniffelen? 

 • Geschreven door Marlies
 • op
 • in de Categorie: Vlaamderlands.

Evert van WijkEvert van Wijk is notoire België-Nederlandkenner en auteur van boeken zoals Waarom Belgen niet kunnen voetballen en Nederlanders nooit wereldkampioen worden en Valse vrienden. Daarnaast geeft hij al jarenlang media- en debattraining aan de hoogste echelons van de Wetstraat en het Binnenhof. Kortom, Evert van Wijk ként zijn Lage Landen. En vooral: ziet in welke mate ze van elkaar afwijken.

Bont en blauwe ervaringsdeskundige

Evert verdeelt al jaren zijn tijd over de grenslanden. Hij vond de liefde bij een West-Vlaamse vrouw en geeft geregeld trainingen aan Vlamingen én Nederlanders. De perfecte positie om beide 'soorten' en de aard van het beestje te onderzoeken. Evert noemt zichzelf dan ook een bont en blauwe ervaringsdeskundige.

"Dát Vlamingen en Nederlanders anders zijn, valt niet te ontkennen. Je ziet het al wanneer je vanuit België Nederland binnenrijdt. Vanuit de chaotische Vlaamse lappendeken rijd je plots een keurig dambord binnen. En zo gaat het er in de communicatie tussen Belgen en Nederlanders eigenlijk ook aan toe. Een Vlaming gebruikt heel wat omwegen voor hij tot zijn punt komt. Terwijl de Nederlander recht op doel afgaat – zonder dralen."

"Wanneer het op eetcultuur aankomt, merk ik trouwens een soortgelijke trend. Vlamingen leggen je graag in de watten: uitgebreid lunchen met alles erop en eraan. Nederlanders komen ’s middags vaak niet verder dan een broodje, kroket of kaassoufflé – want time is money."

Noord-zuid: tegengestelde polen 

"Door jarenlang over de vloer te komen in heel wat Benelux-bedrijven, ben ik er trouwens van overtuigd dat veel multinationals zich niet bewust zijn van de oceaan aan verschillen tussen Belgen en Nederlanders. Buitenstaanders hebben de opvatting dat ze als buurlanden vast vergelijkbare culturen hebben. En fusioneren daarom vaak Belgische afdelingen met Hollandse.

Terwijl ik vind dat Nederlanders een beter team vormen met werknemers uit het Hoge Noorden of Duitsland. En Belgen nauwer aansluiten bij de Franse en zuiderse bedrijfscultuur. Daarmee hou je dus maar beter rekening wanneer je zaken met hen doet. Toch vind ik het heel waardevol om de twee met elkaar te verzoenen."

"Belgen vinden Nederlanders vaak opdringerig en té direct. Al zullen ze dat niet zeggen, bescheiden – bijna nederig – als ze zelf zijn. Nederlanders werpen zich dan weer op als de slimmere, snellere, grote broer. Maar zo maak je ook geen vrienden. Uit die twist haalde ik trouwens de mosterd voor mijn boek Valse vrienden."

Hoe smeed je dan wél echte vriendschapsbanden?

"Onder andere door elkaars taal te – proberen – spreken. Op dat vlak vind ik wat Schrijf.be doet uitmuntend. Elk bedrijf binnen de Benelux zou met jullie moeten werken. Want wie een beetje heeft opgelet tijdens de lessen marketing, weet dat de eerste regel luidt: 'Spreek de taal van je doelgroep'. De juiste tone of voice is cruciaal. Zo toon je inzicht, begrip en respect voor de ander. Zonder jezelf anders voor te doen dan je bent, uiteraard."

Uw sollicitatie is weerhouden …

"Je vermijdt bovendien cruciale misverstanden. Zo solliciteerde ik ooit bij een bedrijf in Antwerpen. Groot was mijn teleurstelling bij de brief: 'Beste, wij hebben uw sollicitatie weerhouden …' Ik schoof hem al bijna in de vuilnisbak, tot ik opmerkte dat ze me verderop vroegen wanneer ik langskwam voor een gesprek. Gelukkig griste mijn Vlaamse vrouw de brief uit mijn handen en klaarde zij de taalmist op: ik was net geselecteerd! Helaas kreeg ik de job uiteindelijk toch niet (lacht)."

To know is to like

Als Evert van Wijk één ding benadrukt in zijn trainingen en workshops rond cultuurverschillen, dan is het dit wel: "Neem de tijd om de wereld van de ander te leren kennen. Vroeger keken we vaker over het muurtje heen: we zapten al eens naar elkaars tv-zenders, lazen elkaars magazines en kranten, ... Vandaag is dat veel minder het geval.

Maar alleen door bij te blijven met wat er leeft bij de buren, hou je die onderlinge band levendig. Of zoals de Amerikanen zeggen: 'To know is to like'. Dat is de eerste stap voor een geslaagde samenwerking."

Evert van Wijk

 • Geschreven door Marlies
 • op
 • in de Categorie: Vlaamderlands.

Het woord dat u het vaakst gebruikt? Dat is 'de'. 

Hoe ik dat weet? Dit artikel in De Morgen maakte het mij diets. Het mag u natuurlijk niet verbazen, want we gebruiken vaker wél lidwoorden dan niet.

Maar welke woorden bezigen we nóg constant? 

Computerlinguïste Carole Tiberius en lexicologe Tanneke Schoonheim waren hier ook benieuwd naar.

Dus doorzochten ze meer dan driehonderd miljoen woorden op hun frequentie.

Proza, krantenartikels, webmateriaal: het moest er allemaal aan geloven.

Ook gesproken taal werd geanalyseerd. Hiervoor schreven ze debatten, lezingen en gesprekken uit. 

Woordenlijst voor beginners 

Het resultaat van hun noeste arbeid is A Frequency Dictionary of Dutch.

Dit naslagwerk is vijfduizend veelvuldig gebruikte woorden rijk. Bovendien deelden de auteurs het voor u op in zes thematische lijsten.

In de kernlijst vindt u de belangrijkste en vaakst gebruikte woorden terug. 

Nieuw in Vlaanderen of Nederland? En lost in translation?

Met deze basis-woordenset kunt u al snel uit de voeten in het Nederlands. 

placeholder

Vlaams voor dummy's 

U las het goed, zelfs Vlaamse woorden, die Nederlanders niet gebruiken, werden opgenomen. De Morgen schotelt een lijstje voor met de tien 'Vlaamse' toppers: 

1.  allee
2.  allicht
3.  amai
4.  awel
5.  correctioneel
6.  daarstraks
7.  federaal
8.  frank
9.  geraken
10. gij/ge

Ik beken: ik ben zelf net terug van Amsterdam, waar mijn Nederlandse vrienden me 'hartstikke schattig' vonden met mijn 'amais' en 'gij's'. 

Hebt u zowel Vlaamse als Nederlandse klanten? Dan doet u er goed aan om uw tekst te laten aanpassen voor de Nederlandse markt. Of omgekeerd: u laat hem vervlaamsen. Bij Schrijf.be. Zo begrijpt meteen uw hele doelpubliek uw boodschap. En gaan prospects sneller met ú in zee. 

Tot slot: welk woord laat u om de haverklap vallen? Stopwoordjes van Vlamingen én Nederlanders, a.u.b. (Of moet ik s.v.p. zeggen?) 

placeholderDinsdagochtend, 09.58 uur ... De wijzer blijft drentelen. En sleept zijn lange lijf langzaam richting de tien. Drempelvrees? Ondertussen steekt bij mij een ander soort schrik op. De angst voor het witte blad. Writer's block. 

Ik moet voor een klant een tekst bijeenharken. "Liefst zo wervend mogelijk. Vlot natuurlijk. En ook origineel en out of the box." 

Vanzelfsprekend wilt u al die zaken. Alleen komen ze niet elke dag even vanzelfsprekend. 

Dan grijnst het witte blad grimmig grijs of zonderling zwart. Ideeën dwarrelen door uw hoofd en u probeert ze tevergeefs te grijpen met een vlindernetje. Al had het evengoed een lekke zeef kunnen zijn. 

Soms lijkt het zelfs alsof uw grijze massa in een woestijn is veranderd. Verlaten grond. Geen druppeltje inspiratie en geen nomade of schorpioen die u de weg kan wijzen. Uw verstand staat droog. 

Het witte blad grijnst grimmig grijs of zonderling zwart. Diagnose: writer's block.

Writer's block: het overkomt de besten, mijn beste. Alleen: wat doet u dan het beste? 

Omzeil writer's block: tips 

Stolt uw schrijversbloed tijdelijk in uw aderen? Wil de flow maar niet go'en?  Moet u moeite doen om uw computer níét met veel drama van uw bureaublad te zwiepen? Rustig maar. Probeer eerst eens deze tips tegen writer's block: 

 1. Laat uw tekst even rusten. Dek hem toe met een dekentje en trek uzelf ook even terug, mét dekentje. 
 2. Zorg voor zuurstof. Voor uzelf en uw tekst. Maak een ommetje, laat uw bloed circuleren en uw gedachten zichzelf ordenen. 
 3. Praat. Vraag raad aan uw omgeving, solliciteer eventueel naar meer info bij uw opdrachtgever, beleg een brainstorm met vrienden. 
 4. Steel met uw ogen en oren. Woel naar inspiratiebronnen. Kopieer niet, maar leer en neem mee wat u kunt gebruiken. 
 5. Orden uw gedachten. Maak een mindmap, structureer een Excel-document, behang een muur met Post-its, ... Wat u maar helpt om alles zuiver op een rijtje te krijgen. Vaak komen ideeën dan vanzelf. 
 6. Doe zoals Hemingway: 'write drunk, edit sober'Een gewaagd concept, maar hey, in tijden van writer's block en deadlines is alles gepermitteerd!

​Zet writer's block voor het blok 

Zo. De klok is de tien gepasseerd. Mijn blog staat in pixels geschreven. En u? U kunt aan de slag met mijn tips. 

Blijft u haperen? Geen paniek: laat Schrijf.be sleutelen aan uw tekst. En schenk uzelf nu dan maar dat glaasje wijn in. 

 • Geschreven door Marlies
 • op
 • in de Categorie: Doe-het-zelf.

Pluisjes dansen vederlicht in de laatste zonnestralen. Een zwoele bries aait zacht uw haar. Een bronzen bink komt de patio opgelopen, sportschoenen losjes aan zijn polsen bungelend. Op zijn knappe gezicht parelen minuscule druppeltjes zweet. Hij drukt een natte kus op uw gloeiende wangen. U kietelt speels zijn kuiten en duwt hem richting de buitendouche. Hier laat u ijskoel water uit de kraan spetteren, knipoogt u naar hem en houdt u het gordijn uitnodigend open. Daar blinkt centraal een fles Smooth Soapie. Het douchedoek sluit. Toehoorders horen nu alleen nog zacht geklater en gesmoord gegiechel ... 

placeholder

Maak me nu nog eens wijs dat u géén Smooth Soapie zou kopen, nadat ik dit idee in uw hoofd heb geplant? 

Copywriting betekent voor mij scenario's schrijven. Sfeer scheppen. Subtiele story's serveren. En seizoenen? Die zijn daar de perfecte basis voor. Let er maar eens op. Hoe advertenties en spotjes naadloos inspelen op lente, zomer, herfst en winter. 

 

Quattro stagioni, per favore!  

Vivaldi wist het in 1723 al. Zijn meesterwerk 'De vier jaargetijden' zette de perfecte toon voor elk seizoen. En dat is ook wat wij – woordbarden – doen. We zoeken gefocust de juiste getijdesnaar. En zodra we die te pakken hebben, bespelen we ze genadeloos. 

Ice ice, baby! 

Suft en puft u tijdens een snikhete zomer uw uren uit op kantoor? Dan wuiven wij u verkoeling toe met woorden als ijskoel, bries, vederlicht, ... Uitdrukkingen die u associeert met opluchting, frisheid en ontspanning. 

Wilt u dus sfeer scheppen in uw tekst? Denk dan aan woorden die u zelf met het thema verbindt. Gebruik beelden en vermijd letterlijke omschrijvingen. U zult zien: dat schrijft een stuk vlotter én is nog eens leuk om doen ook! 

Bweurk, plastisch schrijven, kunt u het zich zelfs niet inbeelden? Geen probleem, laat de seizoensarbeiders van Schrijf.be erop los houwen! Tot we het beeld scheppen dat u voor ogen hebt. 

placeholder

Schrok u bij het lezen van de titel hierboven? En denkt u: verdomme, nu heb ik wéér geen moederdagcadeau?

Ai, dan krijgt u het dit weekend misschien hard te verduren. Want zondag worden mama's, moekes en ma's overstelpt met bloemstukken, schilderwerkjes en zelfgemaakte taart.  

Hebt u geen tijd om bloemen in oasis te proppen, uw penselen uit te wassen of met ingrediënten te knoeien? Geen paniek! Het mooiste moederdagcadeau is nog altijd ... een brief. 

3 copytips voor het mooiste moederdagcadeau

Taart, een knutselwerk en bloemstuk zeggen eigenlijk allemaal: 'Bedankt voor alles, mama. Ik zie je graag.'  Met pen en papier zegt u dat nog béter. En met deze drie tips scoort u dubbele mama-punten: 

1. Voeg een persoonlijke toets toe

Schrijf vanuit uw hart, niet vanuit ratio. Zeg niet: 'Bedankt voor alles', maar 'Jouw stem horen aan de telefoon maakt me vrolijk'. En vervang 'Jij bent de beste kokkin!' door 'Alleen jóúw spaghetti beurt mij op wanneer ik triestig ben!' 

2. Schep sfeer 

Uw moederdagcadeau is het perfecte moment om herinneringen op te halen. "Ik zie ons nog zitten, verstopt achter de sofa, lang na bedtijd. Mijn zus en ik aan het gniffelen – we hebben ze beet, ze denken dat we slapen. Jij en papa naar elkaar knipogend omdat jullie bést wisten dat wij daar zaten te gnuiven." Duik in uw geheugen en diep er kleine, fijne momenten op.  Ze vertederen en doen uw moeder glimlachen. 

3. Hou het kort 

Hou uw brief kort en eenvoudig. Mix enkele herinneringen met wat lof. En werk af met een zilveren randje. Zo houdt u tijd over voor wat telt: een dikke knuffel en een natte kus. 

Nieuwsgierige beer 

Tovert u dit weekend een lach op het gezicht van uw moeder? Of ontroert uw brief tot tranen toe? Ik ben alvast benieuwd naar uw schrijfsels. Trots op uw creatie? Post dan hieronder het resultaat. Bent u van Antwerpen? Toon gerust al uw voorbereiding voor deze zomer. Ik hou mijn zakdoek al klaar ;-) 

placeholder

"Writing a book is an adventure. To begin with it is a toy, then an amusement. Then it becomes a mistress, and then it becomes a master, and then it becomes a tyrant and, in the last stage, just as you are about to be reconciled to your servitude, you kill the monster and fling him to the public."

Sir Winston Churchill, 2 November 1949, Grosvenor House, London

Copieuze copywriter 

Winston Churchill wordt wel eens de Britse bulldog genoemd. Hij beet zich dan ook met veel bravoure vast in alles waaraan hij begon. Ook in woorden. In sneltempo vuurde hij spetterende speeches, memo's en brieven op de wereld af. Goed voor 2500 dozen aan letters en zinnen, en zelfs een Nobelprijs! Hoewel hij historische non-fictie schreef, ziet copywriter Matt Ambrose een copywriter in Churchill.  Eentje die volgens deze vier stelregels werkte: 
 

1. Gebruik twee derde van uw tijd voor research 

Churchill beschikte over een factory: een uitgebreide bibliotheek met zestigduizend in leer gebonden boeken en een bijbehorend klein leger aan onderzoekers en (literaire) assistenten. Had hij informatie nodig? Dan blafte hij hen toe ernaar op zoek te gaan. Een zoekmachine avant la lettre. Vervolgens nam Winston het onderzoek door en vertaalde hij het naar helder proza. Dat dicteerde hij dan urenlang vanuit zijn bad. 

Write like Winston: ken uw onderwerp en het doelpubliek op uw duimpje. Verdiep uzelf in de materie en doorgrond uw lezer volledig. Dan wordt het schrijfgedeelte een makkie. 

 

2. Lees uw tekst minstens drie keer na voor u hem loslaat 

Winston werkte net als Schrijf.be met een driestappenplan voor zijn teksten.

 • Hij dicteerde eerst zijn gedachten aan een typist.
 • Daarna ging hij met zijn rode pen door de tekst. Om saaie secties, slordige syntaxis en overbodige woorden en alinea's te schrappen. 
 • Tot slot liet hij de hele tekst nog eens een derde of vierde keer uittypen, voor hij hem goedkeurde voor druk.


Write like Winston: neem altijd even afstand van uw tekst. Laat hem op zijn minst een dag verteren – desnoods terwijl u zelf in bad sopt. Bekijk vervolgens de tekst nog eens met frisse blik. 

 

3. Schrijf zoals u spreekt en vergeet uw lezer niet 

In zijn tijd werd er nogal smalend gedaan over Churchills rich and rollicking readability. Maar hij was een pionier voor pittige, rake zinnen, die bovendien meeslepend werkten. Literair? Neen. Maar geliefd bij het volk? Zeker! 


Write like Winston: probeer uw publiek niet omver te praten, met afgelikte termen en vakjargon. Schrijf in een taal die uw lezer begrijpt en die hem aanspreekt. 

 

4. Wees eerlijk 

Churchill verbloemde niets. Had hij het over de oorlog? Dan schuwde hij de loopgravengruwel niet. Hij beperkte zich niet tot de moed en opoffering van de soldaten, maar beschreef ook hoe ze genadeloos werden afgeknald. En 'op de stompjes van hun afgerukte benen' naar de Nijl ploeterden om water te kunnen drinken. Zijn brute maar eerlijke aanpak viel in slechte aarde bij medepolitici, maar het volk apprecieerde net die openheid. 


Write like Winston: wind er geen doekjes om voor uw lezer. Wijs hem op de voor- én nadelen van uw product of dienst. Zo wint u zijn vertrouwen, krijgt u hem op uw hand en bouwt u een onverwoestbare band op. 

Write like Winston  

Of u nu voor of tegen Churchill bent, één ding moet u de bulldog nageven: the old dog had his own style. En dat raad ik ook u aan: zoek uw eigen ding. Doe grondig uw research. En werk hard. 

Of ... laat het zwoegen aan ons over ;-)