Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Blogposts door Marlies

Marlies
Naam
Marlies D'Haene
Bouwjaar
1988
Functie
Copywriter
Provincie
Oost-Vlaanderen
 • Geschreven door Marlies
 • op
 • in de Categorie: Verhip!.

Vraag mij om tien, twintig, honderd pagina's te schrijven. Ik geef het u op een blaadje, u hebt ze binnen een week. Maar vraagt u mij om een bedrijfsnaam te bedenken?  In twee, drie woorden of liefst zelfs één? Dan vraag ik toch even bedenktijd. 

Een zekere Julia liet ooit vallen tegen haar verboden minnaar: 

"That which we call a rose, by any other name would smell as sweet"

Maar ik vroeg me af: is dat wel zo? Bedrijfsnamen zijn toch krachtige en belangrijke verkoopsinstrumenten? Dus dook ik, neus eerst, het namenarchief in, op zoek naar hun oorsprong. En snoof er enkele pareltjes op. 

The name of the game 

Bedrijfsleiders en start-ups vinden hun inspiratie soms op de gekste plaatsen. Ze breken er hun hoofd doorgaans niet lang over. Hun ideeën pikken ze naast de deur of zelfs thuis op. 

bedrijfsnamen

De apple valt niet ver van de boom

Appels waren simpelweg het lievelingsfruit van Steve Jobs. Hij had ook een kleine boomgaard in zijn tuin. De eenvoudige naam diende als statement tegen de koude, onpersoonlijke namen die veel IT- bedrijven indertijd hadden. 

Open for business

Supermarktketen 7-Eleven kreeg bij de start de ietwat vreemde naam 'U-Tote 'Em' mee. Maar toen de openingsuren van de winkel in 1946 veranderden, werd ook de naam ingeruild voor het (geef toe) veel aanstekelijkere '7-Eleven'. U twijfelt bovendien nooit of uw favoriete winkel open is. Win!

Kort voor ...? 

Rond het ontstaan van de Nederlandse warenhuisketen Spar doen twee verhalen de ronde. Volgens sommigen was de oorspronkelijke naam 'De Spar' en was dat de afkorting voor: Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig. Een hele mond vol!

Andere bronnen beweren dat de naam toevallig uit de pen van de stichter vloeide. Tijdens een vergadering krabbelde hij een klein naaldboompje op een nota. De beslissing viel daar en dan: 'Spar' zou het worden! 

Kinderkoosnaampjes 

Een geliefkoosde inspiratiebron voor bedrijfsleiders is hun nageslacht. Het bekendste voorbeeld daarvan is 'Mercedes'. Zo heette de oudste dochter van bedrijfsleider Emil Jellinek. Had de man geopteerd voor de namen van zijn zonen, reed u nu rond met een Adolph. Of zoefde u met de Fernand naar de bakker. 

placeholder

De naam 'Danone' ontsproot uit de bijnaam die yoghurt-gigant Isaac Carasso aan zijn eerste zoon Daniel gaf: Dan-one. 

Maar de gekste keuze behoort toch aan de oprichter van fastfoodketen 'Wendy's'. Die noemde zijn zaak naar zijn dochter ... Melinda. Begrijpe wie begrijpe kan. 

Oeps, foutje! 

Haast iedereen maakt er dagelijks gebruik van. In die mate zelfs dat van de bedrijfsnaam een werkwoord werd afgeleid. Maar als het aan de stichters had gelegen, zouden we met z'n allen constant 'googolen' in plaats van 'googelen'. Oorspronkelijk wilden ze de zoekmachine namelijk 'Googol' noemen, naar de wiskundige term voor een onvoorstelbaar groot getal. Een link naar de gigantische informatieberg die ze in aanbieding hadden dus. 

Maar door een spelfoutje kwamen de stichters terecht op de domeinnaam google.com. Die nog niet geregistreerd was ...  Naah, close enough!

Als het kind maar een naam heeft? 

U ziet: vaak komt een naam zomaar uit de lucht vallen. Of ontstaat hij op de vreemdste wijze. Waar het om gaat, is wat het bedrijf in kwestie voor u doet. En dat weet Schrijf.be maar al te goed. Want wat wij doen voor u? Teksten schrijven die uw klanten doen doen. Meer hoeft dat niet te zijn, toch?

Waar haalde u de mosterd voor uw bedrijfsnaam? De Schrijfbe'ren profiteren graag eendrachtig van uw inspiratie! 

 

 • Geschreven door Marlies
 • op
 • in de Categorie: Verhip!.

capslockBESTEL HIER UW ASPIRINE! KOOP NU EN BESPAAR VIJFTIG PROCENT! 

Wow. Als uw hoofdpijn nog niet over was, dan maakt dergelijke promopraat het er niet beter op. Opvallend, direct en in your face: de capslock. Maar ook: schreeuwerig, irritant en overbodig. 

Slecht leesbaar 

Schrijft u teksten voor professionele doeleinden? Bewaar dan de lieve vrede en blijf van de hoofdlettertoets af. Het is het online-equivalent van uw klant bij de ballen grijpen en ondertussen poeslief vragen of hij uw product wil kopen. Tekst in hoofdletters is bovendien slecht leesbaar, omdat er geen vormcontrast is. 

Scoren bij uw klanten? Plak uw capslock af met tape of keil hem van uw toetsenbord. Uw klant zal u dankbaar zijn. En sneller geneigd om uw product te kopen. 

placeholder

En dan nog iets!!!

capslock

Het kleine broertje van de capslock – maar daarom niet minder luid – is het uitroepteken. Het trekt zeurderig aan de mouw van uw klant en staat te springen om zijn aandacht. Maar zo geeft het uw geloofwaardigheid een flinke knauw. Want bent u niet gewoon te vertrouwen zónder uitroepteken? Vermijden dus. Of toch beperken tot één uitroepteken per pagina. 

Leuke blog ... 

Een laatste stijlelement waarmee u beter oplet, is het beletselteken. Handig om ademruimte te creëren, opsommingen niet nodeloos lang te maken en een komisch effect neer te zetten. Minder nuttig in een puur praktisch bericht. Het beletselteken geeft snel een dramatische wending aan een boodschap die neutraal en sec is bedoeld. Zo interpreteert uw werknemer bijvoorbeeld uw e-mailbericht: "Kom je straks even langs in mijn kantoor ..." als: "Help, was hij niet tevreden over mijn taak?" of: "Is dit flirterig bedoeld?"

Terwijl u waarschijnlijk gewoon een vraag hebt of een nieuw project wilt bespreken. Vermijd dubbelzinnigheid en verwarring in elke professionele boodschap. Schrijf waarop het staat.

HELP! IK BEN VERSLAAFD ... 

Wordt u koortserig wanneer u van de capslock moet afblijven? Vuurt u beletseltekens als met een machinegeweer op de wereld af? En achtervolgt het uitroepteken u in uw dromen?

Geen zorgen, bij Schrijf.be zwoeren wij ze – cold turkey – af. Wij helpen u graag met uw heldere, subtiele en overtuigende tekst. Zonder een mes op de keel van uw klant of collega te zetten. 

 • Geschreven door Marlies
 • op
 • in de Categorie: Verhip!.

SEO? Dat is ook ... de Google-aanvulfunctie. Als u bijvoorbeeld 'lekker restaurant ...' begint te typen, zal Google op basis van uw locatie automatisch uw zoekopdracht afmaken. Hier zou dat dus 'lekker restaurant Mechelen' kunnen zijn. De zoekmachine helpt haar gebruikers op basis van zoekopdrachten uit het verleden. U kiest dus maar beter een logische trefwoordengroep.

Al weet u het maar nooit: internet bulkt van de gekste vragen. Van 'Hoe gebruik je Google?' over 'Ik ben extreem bang voor Chinese mensen' tot 'Stop nooit een sok in de broodrooster'.

Nog meer gniffelen? Duik in deze lijstjes! 

1) Google-bloopers 

2) Wie zoekt dit soort dingen? 

3) Autocomplete mét commentaar 

4) Autocomplete in GIF-vorm

5) Vijftien Google-toppers

 

Google-aanvullingen

 • Geschreven door Marlies
 • op
 • in de Categorie: Doe-het-zelf.

Bedrijfscommunicatie. U denkt bij het woord vast voornamelijk aan telefoneren en mailen met uw klanten. Of aan brieven, speeches of brochures.

Maar ook binnen uw bedrijf is communicatie van het grootste belang. Hoe u met uw medewerkers of collega's omspringt, maakt of kraakt uw organisatie. Het beste bewijs? Het breekt bedrijven of werknemers die zondigen tegen de wetten van de interne communicatie vaak zuur op ... 

placeholder

Internecommunicatieblunders: sla geen slag naar ontslag 

Wordt er beslist om 3000 mensen te laten afvloeien? Dan communiceert u dat het best eerst aan ... de betrokken medewerkers. Lijkt logisch, niet? Toch slaagde de Nederlandse verzekeringsreus Achmea erin om het nieuws eerst wereldkundig te maken aan Jan en alleman, in een persbericht. Nog voor de betrokkenen iets vermoedden, zat hun topman al in een tv-studio voor een interview over de ontslagen. Een slag in hun gezicht. Die ook het bedrijfsimago geen goed deed. 

Internecommunicatieblunders: allen beantwoorden ... nee!

Een klassieker in het veld: de 'allen beantwoorden'-knop te snel of per ongeluk indrukken. Een zekere Katrina uit Texas slaagde er zo in om – enkele dagen na het ontslag van een minder geliefde leidinggevende – dat vertrek via e-mail toe te juichen. Tegenover het hele bedrijf, inclusief CEO en hoger management ... Een actie die haar niet in dank werd afgenomen: Katrina werd prompt zelf aan de deur gezet. 

Internecommunicatieblunders: ook op sociale media!

Wees ook oplettend met uw communicatie wanneer u de kantoordeur dichttrekt. Ook wat u buiten uw uren op sociale media post, oefent invloed uit op uw professionele imago.  Zo verzamelde Vacature 9 manieren om via Facebook uw werk te verliezen. Van een cipier die Facebook-vrienden wordt met gevangenen over een leerkracht die feestfoto's post tot een medisch assistent die foto's van lijken verspreidt. Het bracht deze werknemers een voor een in de penarie.

Internecommunicatieblunders vermijden? Tip 

Werknemer of werkgever: iedereen wint bij sterke interne communicatie. Weet u niet goed hoe of waar te beginnen? Duik in onze tippoel en creëer uw eigen heldere regels! 

Valentijnsdates. You love 'em or you hate 'em. Daar zit je dan. Met een onbekende tafelgenoot. Koortsachtig zwetend boven die verdomd hete pasta. Vervelende stilte na vervelende stilte. Gegeneerd gestamel. Je eigen kauwgeluid oorverdovend in je hoofd. Slik. Hoe transformeer je die rottige avond in een daverend succes? Simpel. Dek je in met enkele originele oneliners. 

Serieus? 

Denk jij bij originele oneliners aan miskleunen zoals: 

 • Ik dacht dat spetters alleen uit de kraan kwamen, tot ik jou zag. 
 • Ik heet <naam>, hoe heet ben jij? 
 • Als jij een hamburger was, noemde ik je Mac Beauty. 

Echt? Dat is het eerste wat in je opkomt?  Wel euhm, ... in dat geval: veel succes!  

 

ValentijnYou had me at ...

Nee, slimmer is dan om te stelen zoals een artiest. Zoek je inspiratie bij 's werelds grootste schrijvers, filmmakers, zangers, ... Zelden verlegen om een rake quote. Befaamd om hun romantische woorden. Je hebt de keuze tussen:  

* de directe aanpak van Erik De Jong - aka Spinvis: 

als je zo lief wil zijn
ik weet het heel erg zeker
leg mij het zwijgen op
't is echt voor iedereen beter
als je zo lief wil zijn
neem me dan mee naar huis
leg je duim op mijn lippen
kus me dan en bijt mijn tong af

* ontwijkende moves, zoals Kings of Convenience

Even if I could hear what you said, 

I doubt my reply would be interesting for you to hear.

Because I haven't read a single book all year,
and the only film I saw, I didn't like it at all.

I'd rather dance than talk with you.

(Vrij vertaald: zelfs als ik kon horen wat je zei, betwijfel ik of je mijn antwoord interessant zou vinden. Want ik las geen enkel boek dit jaar en de enige film die ik zag, vond ik helemaal niets. Ik zou liever met je dansen dan praten.)

* een vooruitblik op morgen zoals Dory Previn

would you care to stay till sunrise
it's completely your decision
it's just that going home is such a ride 

(Vrij vertaald: blijf je niet tot zonsopgang? De beslissing is aan jou. Het is maar dat het zo ver rijden is naar huis.) 

* ontwapenende eerlijkheid, zoals de jongens van Blink 182:

In the car I just can't wait.

To pick you up on our very first date

Is it cool if I hold your hand?
Is it wrong if I think it's lame to dance?
Do you like my stupid hair?
Would you guess that I didn't know what to wear?
I'm just scared of what you think.
You make me nervous so I really can't eat.

(Vrij vertaald: in de auto kan ik haast niet wachten. Om jou op te pikken voor ons eerste afspraakje. Is het oké dat ik je hand vasthoud? Is het verkeerd dat ik dansen stom vind? Vind je mijn dwaas haar leuk? Wist je dat ik niet kon beslissen wat ik moest aantrekken? Ik zit in met wat je denkt. Je maakt me zo nerveus dat ik zelfs niet kan eten.) 

Rooskleurige raad 

Je ziet: er is voor elk wat wils! Maar de beste tip die ik je kan geven? Blijf toch maar gewoon jezelf. Of zet je gevoelens op papier


Verliefde groeten 

De Marliefdesdokter. 

Dialect? Dat is voor mij het equivalent van de moederschoot. Wonderlijk warme uitdrukkingen. Vertrouwd en toch – soms nog – verrassend. Een heerlijke houvast. Woorden waarin je thuiskomt. 

Wat blijkt? Mijn collega's bij Schrijf.be hebben dat ook. Meer nog: ze hebben elk hun eigen keppen (West-Vlaams voor lievelingetjes, knuffelaars). 

Neusje van de zalm 

De uitdrukkingen in het dialect waarvoor ons hartje sneller gaat slaan? 

 • Kempenaar Fabian: Zee prais. (Betekenis: ze is in verwachting.) 
 • Beerzelse Leen: As gaa paast da de paas aan aa paast, paast dan ma rap iet anders. (Betekenis: als jij denkt dat de paus aan jou denkt, denk dan maar gauw iets anders. Of dus: niet alles draait om jou.)
 • Meulebeekse Stefanie: Teure mo deure. (Betekenis: kom maar gauw binnen!)
 • Mechelaar Michel: Zie da ge gien fleuris oepdoe. (Betekenis: zorg maar dat je geen verkoudheid oploopt!)
 • Puurse Lore (met dank aan haar oma uit Leest): 't Is (z)jak in de brak. (Betekenis: het is feest!)
 • Tessenderlonaar MaartenDas ok ma va ginderhenne. (Betekenis: dat lijkt nergens op.)
 • Puurse Shana: Seg, achter Kontich wonen ook nog mensen, hè! (Betekenis: sluit mij eens niet uit, keer je rug niet naar mij!)
 • Begijnendijkse Wim: Ge zijt nen echte kloefkapper. (Betekenis: jij bent een echte stommerik. Een kloefkapper was vroeger een klompenmaker trouwens). 
 • Antwerpse Chani: Teute Gerard! (Betekenis: dat zie je van hier!)
 • Machelse David: Da's naa slagverkie! (Betekenis: het is elke keer hetzelfde liedje.)

Zo, dit waren onze lievelingetjes. En we moeten zeggen: 

En u? Van welke woorden moet u een skeete lachn? ;-) 

 

 • Geschreven door Marlies
 • op
 • in de Categorie: Belezen.

Het einde van 2017 nadert. Weer 365 dagen om op terug te blikken. Met weemoed. Maar evengoed met trots! Want ook in 2017 persten wij bij Schrijf.be een massa leuke blogs, interviews, tips, ... uit onze pen. Zonde om die zomaar op zolder te laten verkommeren. Daarom zet iedere Schrijfbe'er zijn drie favorieten van 2017 voor u op een rijtje. Als toemaatje krijgt u er telkens zijn of haar lievelingslinkje bij. 

leestips

 

De favorieten van ... Marlies

1. Stef Bos: "Jammer dat we als buren zo weinig over het muurtje kijken"

Omdat Stef Bos wat mij betreft een organische, mooie visie op taal heeft. Ik vind mezelf erin terug. En omdat Stefanie dat fijn in zinnen goot: "Hier leven mensen achter gesloten luiken, het is het land van de suggesties. Je kunt zelf allerlei dingen bedenken die er zich mogelijk afspelen." 

2. 10 timemanagement-tips om vlotter te schrijven

Wanneer er weer een jaar is verstreken, besef ik het des te meer:  'De tijd gaat snel, gebruikt hem wel.' Daarom zijn Fabians tips om slim om te springen met timing een welgekomen kerstcadeau. Voor iedereen. 

3. 10 tekenen dat u dringend een copywriter nodig hebt 

Omdat u mij ook dit jaar weer nodig hebt. En vice versa :-)  

Lievelinkje

Blog: 'The 10 types of copywriter'

Dacht u dat iedere copywriter op dezelfde manier werkte? Think again. Onze soort komt in veel varianten. Dat bewijst deze blogpost van Andy Maslen van Copy Cabana. Ikzelf? Dat zal een mixje van getroebleerde novellist, procrastinator en humorist zijn.

Schrijft u zelf ook? In welk profiel herkent u zich in dat geval? 

 • Geschreven door Marlies
 • op
 • in de Categorie: Vlaamderlands.

Schrijf.be mag het nu wel volop verkondigen, Margriet Hermans en Robert Long wisten het al lang: "Vlamingen en Nederlanders, da's toch een heel verschil ... "

 

En u, om welke typische woorden of uitdrukkingen uit Noord of Zuid moet u steevast gniffelen? 

 • Geschreven door Marlies
 • op
 • in de Categorie: Vlaamderlands.

Evert van WijkEvert van Wijk is notoire België-Nederlandkenner en auteur van boeken zoals Waarom Belgen niet kunnen voetballen en Nederlanders nooit wereldkampioen worden en Valse vrienden. Daarnaast geeft hij al jarenlang media- en debattraining aan de hoogste echelons van de Wetstraat en het Binnenhof. Kortom, Evert van Wijk ként zijn Lage Landen. En vooral: ziet in welke mate ze van elkaar afwijken.

Bont en blauwe ervaringsdeskundige

Evert verdeelt al jaren zijn tijd over de grenslanden. Hij vond de liefde bij een West-Vlaamse vrouw en geeft geregeld trainingen aan Vlamingen én Nederlanders. De perfecte positie om beide 'soorten' en de aard van het beestje te onderzoeken. Evert noemt zichzelf dan ook een bont en blauwe ervaringsdeskundige.

"Dát Vlamingen en Nederlanders anders zijn, valt niet te ontkennen. Je ziet het al wanneer je vanuit België Nederland binnenrijdt. Vanuit de chaotische Vlaamse lappendeken rijd je plots een keurig dambord binnen. En zo gaat het er in de communicatie tussen Belgen en Nederlanders eigenlijk ook aan toe. Een Vlaming gebruikt heel wat omwegen voor hij tot zijn punt komt. Terwijl de Nederlander recht op doel afgaat – zonder dralen."

"Wanneer het op eetcultuur aankomt, merk ik trouwens een soortgelijke trend. Vlamingen leggen je graag in de watten: uitgebreid lunchen met alles erop en eraan. Nederlanders komen ’s middags vaak niet verder dan een broodje, kroket of kaassoufflé – want time is money."

Noord-zuid: tegengestelde polen 

"Door jarenlang over de vloer te komen in heel wat Benelux-bedrijven, ben ik er trouwens van overtuigd dat veel multinationals zich niet bewust zijn van de oceaan aan verschillen tussen Belgen en Nederlanders. Buitenstaanders hebben de opvatting dat ze als buurlanden vast vergelijkbare culturen hebben. En fusioneren daarom vaak Belgische afdelingen met Hollandse.

Terwijl ik vind dat Nederlanders een beter team vormen met werknemers uit het Hoge Noorden of Duitsland. En Belgen nauwer aansluiten bij de Franse en zuiderse bedrijfscultuur. Daarmee hou je dus maar beter rekening wanneer je zaken met hen doet. Toch vind ik het heel waardevol om de twee met elkaar te verzoenen."

"Belgen vinden Nederlanders vaak opdringerig en té direct. Al zullen ze dat niet zeggen, bescheiden – bijna nederig – als ze zelf zijn. Nederlanders werpen zich dan weer op als de slimmere, snellere, grote broer. Maar zo maak je ook geen vrienden. Uit die twist haalde ik trouwens de mosterd voor mijn boek Valse vrienden."

Hoe smeed je dan wél echte vriendschapsbanden?

"Onder andere door elkaars taal te – proberen – spreken. Op dat vlak vind ik wat Schrijf.be doet uitmuntend. Elk bedrijf binnen de Benelux zou met jullie moeten werken. Want wie een beetje heeft opgelet tijdens de lessen marketing, weet dat de eerste regel luidt: 'Spreek de taal van je doelgroep'. De juiste tone of voice is cruciaal. Zo toon je inzicht, begrip en respect voor de ander. Zonder jezelf anders voor te doen dan je bent, uiteraard."

Uw sollicitatie is weerhouden …

"Je vermijdt bovendien cruciale misverstanden. Zo solliciteerde ik ooit bij een bedrijf in Antwerpen. Groot was mijn teleurstelling bij de brief: 'Beste, wij hebben uw sollicitatie weerhouden …' Ik schoof hem al bijna in de vuilnisbak, tot ik opmerkte dat ze me verderop vroegen wanneer ik langskwam voor een gesprek. Gelukkig griste mijn Vlaamse vrouw de brief uit mijn handen en klaarde zij de taalmist op: ik was net geselecteerd! Helaas kreeg ik de job uiteindelijk toch niet (lacht)."

To know is to like

Als Evert van Wijk één ding benadrukt in zijn trainingen en workshops rond cultuurverschillen, dan is het dit wel: "Neem de tijd om de wereld van de ander te leren kennen. Vroeger keken we vaker over het muurtje heen: we zapten al eens naar elkaars tv-zenders, lazen elkaars magazines en kranten, ... Vandaag is dat veel minder het geval.

Maar alleen door bij te blijven met wat er leeft bij de buren, hou je die onderlinge band levendig. Of zoals de Amerikanen zeggen: 'To know is to like'. Dat is de eerste stap voor een geslaagde samenwerking."

Evert van Wijk

 • Geschreven door Marlies
 • op
 • in de Categorie: Vlaamderlands.

Het woord dat u het vaakst gebruikt? Dat is 'de'. 

Hoe ik dat weet? Dit artikel in De Morgen maakte het mij diets. Het mag u natuurlijk niet verbazen, want we gebruiken vaker wél lidwoorden dan niet.

Maar welke woorden bezigen we nóg constant? 

Computerlinguïste Carole Tiberius en lexicologe Tanneke Schoonheim waren hier ook benieuwd naar.

Dus doorzochten ze meer dan driehonderd miljoen woorden op hun frequentie.

Proza, krantenartikels, webmateriaal: het moest er allemaal aan geloven.

Ook gesproken taal werd geanalyseerd. Hiervoor schreven ze debatten, lezingen en gesprekken uit. 

Woordenlijst voor beginners 

Het resultaat van hun noeste arbeid is A Frequency Dictionary of Dutch.

Dit naslagwerk is vijfduizend veelvuldig gebruikte woorden rijk. Bovendien deelden de auteurs het voor u op in zes thematische lijsten.

In de kernlijst vindt u de belangrijkste en vaakst gebruikte woorden terug. 

Nieuw in Vlaanderen of Nederland? En lost in translation?

Met deze basis-woordenset kunt u al snel uit de voeten in het Nederlands. 

placeholder

Vlaams voor dummy's 

U las het goed, zelfs Vlaamse woorden, die Nederlanders niet gebruiken, werden opgenomen. De Morgen schotelt een lijstje voor met de tien 'Vlaamse' toppers: 

1.  allee
2.  allicht
3.  amai
4.  awel
5.  correctioneel
6.  daarstraks
7.  federaal
8.  frank
9.  geraken
10. gij/ge

Ik beken: ik ben zelf net terug van Amsterdam, waar mijn Nederlandse vrienden me 'hartstikke schattig' vonden met mijn 'amais' en 'gij's'. 

Hebt u zowel Vlaamse als Nederlandse klanten? Dan doet u er goed aan om uw tekst te laten aanpassen voor de Nederlandse markt. Of omgekeerd: u laat hem vervlaamsen. Bij Schrijf.be. Zo begrijpt meteen uw hele doelpubliek uw boodschap. En gaan prospects sneller met ú in zee. 

Tot slot: welk woord laat u om de haverklap vallen? Stopwoordjes van Vlamingen én Nederlanders, a.u.b. (Of moet ik s.v.p. zeggen?)