Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Blogposts door Maarten

Maarten
Naam
Maarten De Groof
Bouwjaar
1976
Functie
Copywriter
Provincie
Antwerpen
 • Geschreven door Maarten
 • op
 • in de Categorie: Doe-het-zelf.

Testimonial: voorbeelden van vragen

U overtuigde uw klant om als ambassadeur op te treden voor uw bedrijf? Dan belt u hem doorgaans even op voor een interview. Al is dat niet automatisch de beste basis voor een meeslepende testimonial. Een voorbeeld van zo’n gesprek:

 • "Wat vindt u van ons product?"
  "Goed … héél goed. En, euhm, degelijk."
 • “En van onze service?”
  “Ook prima. Degelijk. Geen klachten!”

Niet iedere tevreden klant is even welbespraakt. Hoeft ook niet, want uw prospect kickt net op een authentieke stem – zonder gladde reclamepraat. Maar met een karrenvracht gemeenplaatsen overtuigt u natuurlijk geen hond. Gelukkig ligt de oplossing voor de hand: stel de juiste vragen en krijg de juiste antwoorden.

Met een karrenvracht gemeenplaatsen overtuigt u geen hond.

Testimonials schrijven zichzelf (áls u ze goed voorbereidt)

Belt u uw klant uit het niets op om zijn mening te vragen? Dan heeft hij misschien helemaal geen tijd voor u. En maakt hij er zich snel vanaf. Daar staat u dan: met een handvol belegen clichés. Brouw daar maar eens een sprankelende testimonial mee.

Pak het slimmer aan: maak altijd een afspraak voor uw telefonisch interview. En vraag uw klant om zich voor te bereiden door middel van een voorbereidende vragenlijst. Zo gaat u tijdens het interview meteen naar de kern van de zaak. En verliest u allebei zo weinig mogelijk tijd.

Gedaan met oeverloos vissen naar complimentjes.

Vragen voor testimonials: voorbeelden

Wat zet u dan precies in dat vragenlijstje? Een paar tips:

 • Een goede testimonial vertelt een verhaal: van probleem naar oplossing. Speel daar bij uw vraagstelling al op in.
  In het vragenlijstje voor onze eigen testimonials staat bijvoorbeeld: "Hoe kwam u terecht bij Schrijf.be?" of "Wie schreef vroeger uw teksten?"
 • Peil naar concrete resultaten. Want die overtuigen beter dan vage reclamepraat.
  Bijvoorbeeld: "Is uw Google-positie er ondertussen op vooruitgegaan?"
 • Durf ook te vragen naar wat er níét zo goed was. Om er zelf uit te leren. En omdat het uw verhaal soms boeiender en geloofwaardiger maakt. Wees gerust: als u het slim verwoordt, schaadt het uw reputatie niet.
  Bijvoorbeeld: "Zijn er fouten gemaakt? En werden die dan ook snel rechtgezet?"
 • Omzeil nietszeggende antwoorden door vragen te stellen die de verbeelding prikkelen.
  Bijvoorbeeld: vraag niet "Wat zijn onze sterke punten?" maar "Hoe zou u ons omschrijven bij collega’s of vrienden?"
 • Vraag zeker of er nog een toekomstige samenwerking inzit. Want zo’n engagement doet wonderen voor de geloofwaardigheid van uw testimonial.

Gedaan met oeverloos vissen naar complimentjes. Gewapend met zo’n slim lijstje loopt uw interview op wieltjes. En dat leidt bijna vanzelf tot een dijk van een testimonial. Voorbeelden te over!

 • Geschreven door Maarten
 • op
 • in de Categorie: Taalhobbels.

placeholderVoelt u spontaan de behoefte om deze titel te corrigeren? Dan was u vast blij met dat Groene Boekje onder de kerstboom.

Voor alle anderen: hierboven had 'Gelukkig nieuwjaar' moeten staan.

Hoezo, Nieuwjaar is toch een feestdag zoals Pasen, Kerstmis of Suikerfeest? En die krijgen toch een hoofdletter? Klopt. Maar met 'gelukkig nieuwjaar', wens ik u geen katervrije 1 januari – wel een voorspoedig 2018. En daar hoort dus geen hoofdletter bij.

Zo verleidt u een taalpurist

Vindt u dat verwarrend? Dan doe ik er graag een schepje bovenop. Stel dat u toch iemand een 'gelukkige nieuwjaarsdag' zou willen wensen – dan doet u dat zonder hoofdletter. Omdat het een afleiding is van een officieel feest. Dat geldt ook voor kerstdag, paaszondag en chanoekalamp.

En dus ook voor valentijnsdag? Fout. Want hier is Valentijnsdag het officiële feest en 'valentijn' de afleiding. Klopt uw hart sneller voor een taalpurist? Schrijf 'Gelukkige valentijn' op uw kaartje. Succes verzekerd!

Gelukkig Rozenkransfeest, droevig oudjaar

Officiële feesten krijgen dus een hoofdletter. Maar wat zijn die officiële feesten? Tip: het zijn niet de dagen waarop u vakantie hebt. Tenzij uw baas u als gewettigd afwezig beschouwt op Secretaressedag, Werelddierendag of het Rozenkransfeest.

Het zijn ook niet de dagen waarop u daadwerkelijk een feestje bouwt. Want oudejaar moet het bijvoorbeeld zonder hoofdletter stellen. Geen champagne en kreeft bij de taalkundigen van het Groene Boekje en de Dikke Van Dale op 31 december, maar een kopje thee en een goed boek wellicht.

Moeras

Mijn goede voornemen voor 2018? Nog meer respect hebben voor onze eindredacteurs. Want wie zich dagelijks in het moeras van de Nederlandse grammatica waagt, verdient de allerhoogste eer.

Bij dezen roep ik 2 januari dan ook plechtig uit tot Eindredacteurendag. Mét hoofdletter E!

 • Geschreven door Maarten
 • op
 • in de Categorie: Belezen.

Het einde van 2017 nadert. Weer 365 dagen om op terug te blikken. Met weemoed. Maar evengoed met trots! Want ook in 2017 persten wij bij Schrijf.be een massa leuke blogs, interviews, tips, ... uit onze pen. Zonde om die zomaar op zolder te laten verkommeren. Daarom zet iedere Schrijfbe'er zijn drie favorieten van 2017 voor u op een rijtje. Als toemaatje krijgt u er telkens zijn of haar lievelingslinkje bij.

leestips

De favorieten van ... Maarten

1. "Geheim van een goede bedrijfsblog: jezelf verplaatsen in je doelpubliek"

Als copywriters weten we natuurlijk hoe je een goede blog schrijft. Maar hoe je de coördinatie van zo’n blogplatform aanpakt in een grote organisatie? Daarop moeten wij het antwoord schuldig blijven. Gelukkig was An Bollen van Cevora bereid om die leemte in onze kennis op te vullen.

2. “Verschillen tussen Vlamingen en Nederlanders sterk overdreven”

Lap, die mening van Albert Oosterhof was dus helemaal tegen onze winkel. Want als die taalverschillen overdreven zijn, waarom zou je dan iemand betalen om ze te overbruggen? In zowat elk ander bedrijf zouden ze zo’n citaat zo diep mogelijk begraven in de tekst. Rasechte Schrijf.be’er Shana twijfelde geen moment en plaatste het … bovenaan.

3. Tour de Tekst: de mecanicien

Mijn persoonlijke hoogtepunt van een gesmaakte de reeks over onze unieke aanpak. Omdat ik fan ben van Caramba. En omdat een foto van een monitor met een wielertruitje soms al genoeg is om mijn dag goed te maken.

Lievelinkje

How to Write Faster: 12 Unusual Productivity Hacks

Dit artikel met echt nuttige schrijftips is ook nog eens waanzinnig goed geschreven. Een aanrader voor iedereen die zijn woorden sneller én beter op papier wil krijgen.

 • Geschreven door Maarten
 • op
 • in de Categorie: Vlaamderlands.

Vlamingen en Nederlanders, er is veel dat ons scheidt. Alleszins genoeg om een verhollandsing of vervlaamsing van uw teksten te verantwoorden. Maar er is ook veel dat ons verbindt. Dat weet iedere Vlaming die er bewust bij was tijdens de prachtige jaren tachtig.

Theo en Thea

Ze bestaan: Vlamingen die juichen als Oranje het WK níét haalt. Of opzichtig met de ogen rollen als een stel uitgelaten Nederlanders zich op een Antwerps terrasje vleit. Die 'onderhuidse Ollandernijd' heeft misschien te maken met een historisch minderwaardigheidscomplex. Naar het schijnt vergelijkbaar met de wrevel die Nederlanders op hun beurt koesteren tegenover Duitsers.

Ik hou écht van Nederlanders. Of kom, ik ben ze alleszins erg dankbaar.

Ik voel me altijd wat ongemakkelijk bij zo’n rondje Nederlander-bashing. En niet alleen uit principe. Ik hou écht van Nederlanders. Of kom, ik ben ze alleszins erg dankbaar. Want hadden ze niet bestaan? Dan had ik heel mijn kinderjaren naar een testbeeld moeten staren.

Grensverleggend

Ooit hadden Vlamingen de keuze  tussen zes tv-zenders: twee Franstalige, twee Vlaamse en twee Nederlandse. De eerste twee waren onverstaanbaar, op de volgende twee was er vaak niets te zien. Dus stemden we massaal af op 'Holland'. Zeker de kinderen en jongeren onder ons, voor wie er een wereld openging.

Want wat waren ze góéd, die Nederlandse programma’s. Dankzij het Jeugdjournaal begrepen we wat er in de wereld gaande was. Op Toppop en Countdown zagen we internationale sterren live optreden en acteren in de allereerste videoclips. Grensverleggende kinderprogramma’s zoals Theo en Thea choqueerden ouders en beleidsmakers – altijd mooi meegenomen. Al konden we als kijkbuiskind ook onze Bijbelkennis opfrissen, dankzij de wonderlijke veelzijdigheid van het Nederlandse televisielandschap. We ontdekten er zelfs reclame!

Grote Meneer Kaktus Show

Het kan absoluut geen kwaad om nu en dan over het muurtje te kijken.

Zeuven zakjes patat? Gaaf!

Heeft dat vroege dompelbad in de Nederlandse cultuur ook taalkundige sporen nagelaten? Op zijn minst een paar catchphrases in het collectieve geheugen van de 35+’ers onder ons:

Maar daar blijft het bij. Ik zal zelden iets leuks omschrijven als mieters, gaaf of dolletjes. Patat is voor mij nog altijd geen friet. En ik spreek zeven nooit uit als zeuven.

Het kan dus absoluut geen kwaad om zo nu en dan eens over het muurtje te kijken. Er wordt namelijk nog altijd uitstekende televisie gemaakt in Nederland. Zoals Zomergasten: net afgelopen, maar volgend jaar is er ongetwijfeld weer een editie. Altijd weer een gezellig moment, toch?

Vertel eens, koestert u ook warme herinneringen aan de hoogdagen van de Nederlandse televisie in Vlaanderen?

 • Geschreven door Maarten
 • op
 • in de Categorie: Verhip!.

Donald Trump jr. zorgt voor opschudding. En niet (alleen) omwille van zijn contacten met de Russen. De zoon van de Amerikaanse president ligt aan de basis van een Twitteroorlogje rond … interpunctie.

De kwestie: .,’

Wat is er aan de hand? Het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker heeft de hoon van taalnerds opgewekt met deze kop:

 

Ruzie over punten en komma's


Een punt, gevolgd door een komma én een weglatingsteken. Als een freaky smiley in het midden van de zin. Waar halen ze het?

Regels zijn regels

Bij The New Yorker begrijpen ze de heisa niet. De Engelse grammatica en hun stijlgids laten geen ruimte voor interpretatie:

 • Achter 'JR' hoort (uiteraard) een punt.
 • Voor én achter 'JR.' moet er een komma.
 • Als je van dat geheel een genitief maakt, hoort daarachter (uiteraard) een weglatingsteken.

 

 

Dilemma: absurd of inconsequent?

Alle gekheid op een stokje: de frustratie bij The New Yorker is herkenbaar. Een uniforme schrijfstijl vraagt om harde afspraken. En die zijn er om altijd te volgen. Maar taal laat zich moeilijk vangen in regels. Zodat een perfect gerechtvaardigde schrijfwijze er op papier plots absurd uitziet.

Aan de spellingsregels kun je in geen geval tornen. Maar de eigen stijlgids? The New Yorker had die voor één keer kunnen omzeilen – of stilletjes aanpassen – om de toorn van de taalnerds te omzeilen.

Maar dat is buiten de eindredacteurs van The New Yorker gerekend. Want dat zijn zélf de allergrootste taalnerds. Kijk maar eens hoe een van hen een uur lang een van Donald Trump sr.’s speeches onder handen neemt. Genieten!

 • Geschreven door Maarten
 • op
 • in de Categorie: Belezen.

placeholder

Inspireert de Boekenweek u om zelf de pen ter hand te nemen? Maar hebt u geen idee hoe daaraan te beginnen? Dan kunt u natuurlijk uw licht opsteken bij een van de vele kwakzalvers die u opduikelt in de afprijsbak van de boekhandel.

Maar waarom wendt u zich niet direct tot de meesters van het vak? Vijf topschrijvers die hun inzichten deelden over het nobele schrijversambacht:

Stephen King – 'On Writing: A Memoir of the Craft'

Nauwelijks vijftien jaar oud, maar nu al een klassieker. Zelfs bij de literaire types die beweren dat ze zijn boeken niet lezen.

Topcitaat: "The scariest moment is always just before you start."

Godfried Bomans – 'Schrijven is schrappen'

Niet alleen een waarheid als een koe, maar ook de titel van een essaybundel over taal en schrijven.

Topcitaat: "Wantrouw elke drijfveer tot schrijven, behalve de vreugde van het formuleren."

Charles Bukowski – 'On Writing'

Een collectie brieven waarin dit enfant terrible zich uitlaat over schrijven en schrijvers. Geen gemakkelijke kost, maar beter verteerbaar met een goed glas bourbon.

Topcitaat: "Almost all poetry written […] is a failure because the intent, the slant and accent, is not a carving like stone or eating a good sandwich or drinking a good drink, but more like somebody saying, 'Look, I have written a poem … see my POEM!'"

Arthur Schopenhauer – 'In de tuin der letteren. Over de kunst van het schrijven'

Nog een notoire zwartkijker die zijn licht laat schijnen op het schrijversvak. Tweehonderd jaar oud, maar nog altijd actueel.

Topcitaat: "Niets is gemakkelijker dan zo te schrijven dat geen mens het begrijpt; niets is moeilijker dan belangrijke gedachten zo uit te drukken dat ieder mens ze begrijpt."

Ernest Hemingway – 'Ernest Hemingway on Writing'

Want bij wie ga je beter in de leer dan een Nobelprijswinnaar?

Topcitaat: "The first draft of anything is shit."

Geen tijd voor een duik in de wereldliteratuur? Test dan eerst het water met onze hapklare schrijftips.

An Bollen, Cevora

Aan het woord: An Bollen, medewerker studiedienst bij Cevora
 

Op Lerenmetresultaat.be pakt opleidingscentrum Cevora uit met tips voor opleidingsverantwoordelijken. In het opstartjaar 2016 vonden al meer dan 6000 bezoekers hun weg ernaartoe. Opvallend: de site serveert al die informatie niet volgens een hiërarchisch menu. Wel als een buffet van pittige blogs. Hoofdredactrice An Bollen vertelt ons waarom.

Het doel van Lerenmetresultaat.be? "Heel wat organisaties investeren zwaar in opleidingen", vertelt An. "Maar vaak ervaren ze die als losse flodders, zonder blijvende impact. Daar willen wij iets aan doen, door opleidings- en hr-verantwoordelijken te informeren en te inspireren."

En daarvoor leent het blogformat zich uitstekend: "Een voortdurend bijgewerkte blog sluit mooi aan bij een van onze andere doelstellingen: tonen dat we een organisatie zijn die inzet op innovatie en nieuwe manieren om bij te leren. Bovendien is een blogplatform een erg intuïtief format. Dat prikkelt mensen om verder te klikken en te lezen."

Een blogplatform is een erg intuïtief format. Dat prikkelt mensen om verder te klikken en te lezen.

Constante stroom van content

De grootste uitdaging voor iedereen met een bedrijfsblog: de stroom van interessante onderwerpen niet laten opdrogen. Hoe pakt Cevora dat aan? "Het redactieteam bestaat uit mezelf en een paar experts", vertelt An. "Jan van Eycken is onze expert in nieuwe leermethodes en Mathias Vermeulen van Winston Wolfe volgt de leerevoluties op de voet. Samen bespreken we regelmatig de nieuwste trends en bepalen zo de onderwerpen. Vervolgens behandelen we elk onderwerp vanuit verschillende invalshoeken: een interview, een boekbespreking, concrete tools. Op die manier leidt één idee al snel tot drie blogposts!"

Nog een manier om een bedrijfsblog te doen leven: betrek de hele organisatie erbij. "We moedigen iedereen van Cevora aan om ideeën aan te brengen. Want zoals elke organisatie beschikken we over veel meer interne expertise dan we vaak denken. En op deze manier komt die mooi naar de oppervlakte. Tegelijk willen we vanaf dit jaar vaker een platform bieden aan externe experts en aan bedrijven met goede voorbeelden."

We zijn een organisatie die inzet op innovatie. Een voortdurend bijgewerkte blog sluit daar mooi bij aan.

Coherent en vlot

An of een van haar collega’s schrijft een ruwe versie van elk artikel. De copywriters van Schrijf.be maken er een échte blogpost van. "Een blog moet ook lezen als een blog: een coherente, vlotte en prikkelende tekst. Je kunt nog zoveel expertise in huis hebben, als je die niet weet te over te brengen, trek je weinig lezers over de streep. Zeker op een vluchtig medium als het internet."

Nog een laatste blogtip van An: "Vertrek niet vanuit jezelf, maar stel je in de plaats van je doelpubliek: wat zouden zíj willen weten? Als je die inschatting juist maakt, volgt de rest bijna vanzelf.”

 • Geschreven door Maarten
 • op
 • in de Categorie: Opinie.

Is de 'open deur' een goede interne communicatiestrategie?

"Vragen of problemen? Mijn deur staat altijd open."

Klinken die zinnetjes u bekend in de oren? Ze verdienen dan ook hun plaats in de eregalerij van kantoorclichés. Ooit bedacht door managers die zich niet langer verschuilden achter de eikenhouten deuren van hun marmeren kantoren. Ze wilden zo de interne communicatie verbeteren, samenwerking bevorderen en openheid creëren. Zijn ze daarin ook geslaagd?

Tijd om de open deur weer dicht te trappen?

Bent u zo’n leidinggevende die voortdurend op de tocht zit omdat hij de klok rond bereikbaar wil zijn voor zijn medewerkers? Dan heb ik drie vragen voor u:

 1. Hebben al uw medewerkers ook echt de moed om onaangekondigd uw bureau binnen te stappen?
 2. Zijn ze met hun vragen en opmerkingen aan het juiste adres of moet u hen toch doorverwijzen naar een andere verantwoordelijke?
 3. Bewijst u uw collega’s én bedrijf geen betere dienst door u 100 procent te focussen op uw kerntaak – achter gesloten deur, als uw concentratie daar wel bij vaart?

Naar een actieve interne communicatiestrategie

Is een 'open deur' nog een goede interne communicatiestrategie?

Goed, interne communicatie mag nooit eenrichtingsverkeer zijn. Leidinggevenden moeten weten wat er leeft op de werkvloer. Maar de 'open deur' is daarvoor te vaak een gemakkelijkheidsoplossing – een flauw afkooksel van een echte interne communicatiestrategie

Kortom: laat uw deur gerust open als u behoefte hebt aan frisse lucht. Maar vraagt u zich echt af waar uw collega’s mee zitten? Dan zijn er betere manieren om dat te achterhalen:

 • Doe regelmatig een – al dan niet anonieme – enquête. Dat kan met klassieke formulieren of software zoals Boxwire.
 • Neem regelmatig een kijkje op uw intranet of social intranet.
 • Wacht niet tot medewerkers door uw deur marcheren, maar doe zelf een toertje door het bedrijf. Spreek uw medewerkers aan, vraag waarmee ze bezig zijn en toon uw betrokkenheid. Tenzij ze niet gestoord willen worden, natuurlijk.
 • Geschreven door Maarten
 • op
 • in de Categorie: Belezen.

Humor in reclame

Copywriters houden van een grapje op zijn tijd. Eigenlijk: van veel grapjes, de hele tijd. Tenminste als deze olijke bende representatief is.


Toch sluipen er weinig geintjes in onze teksten. Gebeurt dat toch? Dan gooit onze kwaliteitsbewaker ze er vaak met een demonische bulderlach weer uit en belanden ze op ons gekoesterde kerkhof van tekstlieverdjes.


Werkt humor in reclame? Copywritingpionier Hopkins vond van niet: "People do not buy from clowns." Toch blijkt de verleiding vaak groot. Van Apple en Budweiser tot Belgacom en De Lijn: allemaal zochten ze via onze lachspieren de weg naar onze portefeuille.

Alarm: humor in reclame leidt af

Levert al dat gegiechel ook iets op – behalve prestigieuze awards? Daar vloeide al heel wat inkt over. De voorlopige conclusies zijn dat humor in reclame:

 • de aandacht trekt van uw prospects
 • uw geloofwaardigheid kan schaden
 • uw overtuigingskracht doorgaans niet positief beïnvloedt

Dat laatste puntje mag niet verbazen. Hoe vaak overkomt het u niet dat u een grappige reclamespot woord voor woord kunt navertellen … maar niet meer weet over welk product het ging? Humor in reclame zuigt alle aandacht naar zich toe. Ten koste van de boodschap.

Hoera: humor in reclame leidt af

Kortom: humor in reclame is geen geweldige verkoopstrategie. Tenzij … u net de aandacht wilt afleiden van de boodschap. Waarom in hemelsnaam? Volgens dit onderzoek: omdat u weerstand verwacht. U wilt verhinderen dat consumenten tegenargumenten gaan verzinnen. Of dat ze zich te veel gepusht voelen.

Met humor klinkt uw reclameboodschap minder … als reclame. Geen onbelangrijke troef nu authenticiteit overal hoog in het vaandel staat. Maar de vraag blijft: voelt u dat ook in uw verkoopcijfers?

Ernstige zaak

Een scheutje humor maakt uw reclame gemakkelijker verteerbaar. Zolang het uw boodschap niet overheerst. En u geen misstappen begaat. Want voor u het weet:

 • trapt u op zere tenen
 • maakt u een grap die de meerderheid van uw doelgroep niet begrijpt
 • gaat uw geloofwaardigheid in rook op

Dat geldt allemaal nog meer voor geschreven communicatie. Want daar is veel minder ruimte voor context: geen kluchtig acteerwerk, geen koddige achtergrondmuziek, geen lachband … En dus is er een veel grotere kans dat uw prospect de grap niet – of verkeerd – begrijpt.

Daarom: voor een overdosis woordgrappen bent u altijd welkom in de Willem Geestigstraat*. Maar in uw teksten is er zelden plaats voor grapjasserij. Daar houden we onze pokerface strak gericht op het doel: úw klanten doen doen


* Zoals deze woordgrap … maar dan meestal beter :-)

Vraagt u zich soms af hoe Schrijfbe'ren door hun dag spartelen? Waardoor ze op wolkjes lijken te schrijven en wat hen de kast opjaagt? Dit najaar onthullen we onze diepste kantoorgeheimen! De komende weken kijkt u telkens over de schouders van een Schrijfbe'er mee.

Sst! Marlies schrijft. Of beter: ze dartelt door haar wondere woordenwereld. Ze vult haar scherm met poëtische pareltjes en bijna tastbare tafereeltjes. Aangewakkerd door koffie, cola light en haar rijke verbeelding. Dreigt ze zich te vergalopperen? Of letterlijk van haar stoel te buitelen? Dan tempert ze haar cafeïneroes met een streepje klassieke muziek door haar onafscheidelijke hoofdtelefoon.

 

placeholder

… en cava

Hoera! Marlies viert. Om een binnengehaald project, een tevreden klant of een steengoede tekst. Ze trippelt vrolijk de trappen op en af. Laaft zich aan de zon op het Schrijf.be-terras. Of laat – als ze echt bergen heeft verzet – de cavakurk knallen.


Want Marlies, dat is een woordenschilder én fijnproever. Haar droomopdracht? Een foodblog of restaurantbespreking. Iets waar we allemáál naar uitkijken, want die copy wordt om in te bijten zo goed!